موافقت با غنیسازی 77 درصدی کره جنوبی و توقف غنیسازی 5/3 درصدی ایران
در حالی که آژانس بینالمللی انرژی اتمی و کشورهای اروپایی، نسبت به فعالیتهای غنیسازی غیرقانونی کره جنوبی ـ که تا 77 درصد پیشرفت داشته است ـ با بیتفاوتی برخورد میکنند، آژانس و اروپا، خواستار توقف کامل غنیسازی تا 5/3 درصد اورانیوم توسط ایران شدهاند.
به گزارش سرویس بینالملل «بازتاب» به نقل از خبرگزاری «آسوشیتدپرس»، شورای حکام پس از اظهارات مقامات ایرانی، مبنی بر استثنا قایل شدن چند سری سانتریفیوژ دوازدهگانه تعلیق چرخه سوخت هستهای، دور جدید گفتوگو را آغاز میکند.
این در حالی است که پیشرفت این دور از مذاکرات توسط اتحادیه اروپایی که در آغاز این ماه، به بررسی توقف فعالیتهای غنیسازی اورانیوم پرداخته، رد شده است.
روز گذشته، نمایندگان ایران، انگلیس و فرانسه تا پاسی از شب در تلاش برای حلوفصل موضوع پیشآمده جدید بودند.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی در جلسه پنجشنبه هفته آینده، راجع به این موضوع آیا پرونده ایران برای ضمانتهای ممکن به شورای امنیت ارجاع داده شود یا خیر، تصمیمگیری خواهد کرد که به خواسته آمریکاست. البرادعی نیز گزارش خود را درباره تعلیق ارائه خواهد داد. شورای 35 عضوی حکام، نیز روز پنجشنبه، نخست به موضوع کره جنوبی خواهد پرداخت که دست به فعالیتهای ساخت پلوتونیوم و اورانیوم زده است.
آژانس بینالمللی انرژی اتمی اعلام کرد، آزمایشهای تجربی، با مقیاسی پایین، در کره جنوبی انجام گرفته بود و این کشور در بررسی این مسئله با آژانس همکاری داشته است.
دیپلماتها در این زمینه میگویند، بعید است که پرونده کره جنوبی به شورای امنیت ارجاع داده شود.
به گفته یک دیپلمات غربی نزدیک به آژانس، دیدگاه ریاست این سازمان، آن است که پرونده کره جنوبی به شورای امنیت ارجاع داده نشود.
کره جنوبی در ماه آگوست به دانشمندان این آژانس، اجازه انجام آزمایشهای سری در جداسازی پلوتونیوم را دادهاند.
در بحث مربوط به ایران، یک دیپلمات نزدیک به آژانس بینالمللی انرژی اتمی گفت، ایرانیان در تلاش برای متقاعد ساختن آژانس برای کنار گذاشتن مسئله سانتریفیوژهای دوازدهگانه برای اهداف تحقیقاتی هستند که ابزار غنیسازی اورانیوم است.
یک دیپلمات غربی، این کار را گستاخانه و پا را از حد فراتر گذاشتن دانسته است.
در توافقات صورت گرفته میان انگلیس، فرانسه و آلمان، تهران ملزم به توقف کلیه فعالیتهای غنیسازی اورانیوم خود از روز دوشنبه بوده که هماکنون، این مسئله مورد بازبینی دوباره آژانس هستهای قرار گرفته است.
ایران درست تا چند روز پیش از ممنوعیت اعلامشده روز دوشنبه، به تولید گاز اورانیوم میپرداخت که سوخت لازم برای غنیسازی اورانیوم به شمار میرود به همین دلیل، یکی از دیپلماتهای اروپایی، رسیدگی به پرونده ایران را چندان سودمند قلمداد نکرده است، چراکه این کار، شک و تردیدها را در مورد آینده پرونده تعلیق ایران، بیشتر میکند.
گفته میشود سئول، گزارش غنیسازی لیزری اورانیوم سال 2000 را توسط دانشمندان مؤسسه تحقیقاتی انرژی اتمی کره، در دیجون کره اعلام کرده است که اورانیوم را در سطح متوسط 2/10 درصد پالایش کرده و به سطح غنیشده 77 درصدی رساندهاند؛ مرحلهای نزدیک به ساخت سلاح هستهای به شمار میرود.
در ادامه گزارش آمده است: اورانیوم غنیشده که به دست آمده از اورانیوم گازی که در حکم چیدمانهای صدها سانتریفیوژ است، میتواند به عنوان سوخت رآکتورهای هستهای به کار گرفته شود و یا به عنوان ماده انفجاری خام برای بمبهای اتمی استفاده شود.
روز پنجشنبه شورای حکام روی موضوع پیشنویس قطعنامه اروپاییان که مبنی بر توافق تعلیق است، بحث خواهد کرد که نهایتا خواسته مورد نظر آمریکا انجام نمیشود، ولی برنامه تعلیق ناکامل ایران، تجدیدنظرهای جدیتری را به دنبال خواهد داشت.
دیپلماتها گفتند که واشنگتن، تصمیم قاطعی مبنی بر حمایت از پیشنویس اروپاییان داشت، هرچند همه خواستههای شورای حکام در مورد تعلیقات هستهای ایران به طور کامل انجام نشده است.
خبرگزاری «آسوشیتدپرس» در پایان افزود: آمریکا نزدیک به یک سال است که تلاش میکند آژانس هستهای، موضوع ایران را در شورای امنیت مورد بررسی قرار دهد، اما هیچکدام از کشورهای دیگر مثل سه کشور اروپایی و چین و روسیه، موافقت خود را برای این تصمیم اعلام نکردهاند. با آن مخالفت دارند و نظر آنان این است که شانس مشارکت در دوره بازرسی دوساله آژانس بینالمللی انرژی اتمی از برنامههای هستهای این کشور به ایران داده شود.
ایران، همچنان بر صلحآمیز بودن برنامه هستهای خود، تأکید داشته از آن دفاع میکند.